Webmasterlık ve pc bilgileri
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Webmasterlık ve pc bilgileri

Bilgi ve eylence amaçlı kurulmuştur
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yapOyun Salonuİletişim
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» LG Widebook R590 hız canavarı
direnc ve lcumleri * Icon_minitimeC.tesi Şub. 06, 2010 8:49 pm tarafından Admin

» 2010'da bu teknolojiler konuşulacak!
direnc ve lcumleri * Icon_minitimeC.tesi Şub. 06, 2010 8:48 pm tarafından Admin

» Symbian tüm zincirlerinden kurtuldu
direnc ve lcumleri * Icon_minitimeC.tesi Şub. 06, 2010 8:45 pm tarafından Admin

» Google tek başına web'in %13'ünün sahibi!
direnc ve lcumleri * Icon_minitimeC.tesi Şub. 06, 2010 8:44 pm tarafından Admin

» Nokia'dan yeni Symbian cep: C5
direnc ve lcumleri * Icon_minitimeC.tesi Şub. 06, 2010 8:44 pm tarafından Admin

» iPhone eskisi gibi değil
direnc ve lcumleri * Icon_minitimeC.tesi Şub. 06, 2010 8:44 pm tarafından Admin

» Core i7 920: Altı çekirdekli ne zaman geliyor
direnc ve lcumleri * Icon_minitimeC.tesi Şub. 06, 2010 8:44 pm tarafından Admin

» Scny Eriosson Xperia Pureness ile geliyor!
direnc ve lcumleri * Icon_minitimeC.tesi Şub. 06, 2010 1:24 pm tarafından Admin

» Microsoft'un iki kalesi de düştü!
direnc ve lcumleri * Icon_minitimeC.tesi Şub. 06, 2010 1:24 pm tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Ortaklar

 

 direnc ve lcumleri *

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 120
Tecrübe Puanı : -2147483639
Kayıt tarihi : 03/02/10

direnc ve lcumleri * Empty
MesajKonu: direnc ve lcumleri *   direnc ve lcumleri * Icon_minitimeÇarş. Şub. 03, 2010 9:14 pm

Yapisi :
Dirençler elektronik devrelerin vazgeçilmez elemanlaridir. Yaptiklari is ise devre içinde kullanilan diger aktif elemanlara uygun gerilimi temin etmektir. Elektronik devreler sabit bir gerilim ile çalisir ancak devrede kullanilan elemanlarin hepsi farkli gerilimlere ihtiyaç duyarlar. Iste bu anda dirençler devreye girer. Tüm devre içinde her eleman için farkli gerilimler kullanmak yerine uygun dirençler kullanilarak her elemana gereken gerilim dirençler üzerinde düsürülerek temin edilir.
Dirençler yapiminda kullanilan malzemeye göre ikiye ayrilir. Karbon dirençler ve Telli dirençler. Yine bu iki tip kendi arasinda ikiye ayrilir. Bunlar sabit dirençler ve ayarli dirençlerdir. Bunun yaninda bazi özel dirençler de vardir (Foto direnç, Termistör). Bunlar daha sonra açiklanacaktir.
Dirençlerin degerleri OHM ile ölçülür ve sembolüde W seklinde gösterilir. Direncin degeri büyüdükce Kiloohm (KW) veya Megaohm (MW) olarak ölçülmeye baslanir. Bir direncin degerinin ne oldugu üzerine dogrudan yazilabilecegi gibi en çok kullanilan yöntem olan renk kodlari ile üzerine kodlanabilirde. Dogrudan degeri üzerine yazilmis bir direncin degerini okumak çok kolaydir ancak renk kodlari ile kodlanmis bir direnci okumak için renk kodlarinin anlamlarini bilmek gerekir.
Genellikle dirençler üzerinde 4 veya 5 adet renk bandi bulunur. Bu renkler direnç üzerine kodlanirken renkler direncin bir tarafina daha yakin olarak yerlestirilir. Deger okumasi yaparkende renk bandinin kenara en yakin olanindan baslamak gerekir. Asagidaki sekiller 4 ve 5 renk ile kodlanmis bir direncin görüntüsünü vermektedir.

Dikkat ederseniz renkler sol taraftaki uca daha yakindir ve okumaya bu sol tarafa en yakin renkden baslanmalidir. 4 renkli dirençlerde 1 nci ve 2 nci bantlar sayiyi 3 ncü bant çarpani ve 4 ncü bant ise direncin toleransini verir.

5 renkli dirençlerde ise 1, 2 ve 3 ncü bantlar sayiyi 4 ncü bant çarpani ve 5 nci bant ise toleransi verir. 5 bantli dirençler genellikle daha hassas degerlere sahip dirençlerdir ve özel devreler için imal edilirler.
Asagidaki tabloda ise renklerin rakamsal karsiliklari verilmistir. Dirençlerde tolerans degeri olarak kullanilan renk kodlari o direncin hassasiyetini verir. Örnegin tolerans degeri olarak gümüs rengi kullanilmis ise o direnç +/- %10 toleransa sahiptir ve üzerine kodlanan degerin %10 üzeri veya %10 altinda olabilir demektir. Tolerans renginden hemen önce gelen renk kodu ise çarpan degerini verir. Bu deger kendisinden önce gelen sayi renk kodlarinin çarpilacagi degeri verir. Çarpan renk kodundan önce gelen bütün renk kodlari ise sayi degeridir. Bu renklerin karsilik geldigi rakamlar yan yana konur ve çarpan rengi ile çarpilarak direncin degeri bulunur.

Örnek :
1.Renk = Kahverengi
2.Renk = Siyah
3.Renk = Kirmizi
4.Renk = Altin
Sayi degeri olarak kahverengi 1, Siyah 0 olduguna göre sayi degeri 10, çarpan rengi olan 3. Renk kirmizi olduguna göre çarpan degeri 100'dür. Bu durumda direncin degeri 10 x 100 = 1000 Ohm yani 1 Kohm'dur. Tolerans rengi olan 4. Renkde altin rengi olduguna göre direnç +/- % 5 toleransa sahiptir. Yani degeri 950 ohm olabilecegi gibi 1050 ohm'da olabilir.
Dirençler paralel veya seri olarak birbirine baglandiklari takdirde degerleri degisir. Birbirine seri olarak bagli bir direnç grubunun degeri tüm dirençlerin degerlerinin toplamina esittir.
Paralel baglantida ise isler tamamen degismektedir. Öncelikle bilinmesi gereken konu paralel bagli dirençler grubunun yeni degerinin gruptaki en küçük dirençten daha küçük olacagidir. Eger paralel baglanacak dirençlerin tümünün degeri ayni ise olusacak yeni degeri bulmak için bir direncin degerinin toplam direnç sayisina bölünmesi yeterlidir. Yani 3 adet 10 Kohm'luk direnç paralel baglandiginda ortaya çikacak olan yeni deger; 10/3=3.3 Kohm'dur.
Farkli degerlerdeki dirençler paralel olarak baglandiginda ise sonucu bulmak için izlenecek yol su sekildedir; Öncelikle 1 sayisi tek tek paralel baglanacak tüm dirençlerin degerlerine bölünür, çikan degerler toplanir ve bu deger toplam direnç sayisi ile çarpilir. Daha anlasilir olmasi için bir örnekle anlatmak gerekirse;
Örnek :
Paralel baglanacak dirençler = 2.2 Kohm, 10 Kohm ve 100 Kohm olsun, Yapilacak islemler sirasi ile söyle;
1 / 2.2 = 0.45
1 / 10 = 0.1
1 / 100 = 0.01
Bu degerleri birbirleriyle toplarsak;
0.45 + 0.1 + 0.01 = 0.56
Simdi bu degeri toplam direnç sayisi ile çarparsak;
0.56 x 3 = 1.68 Kohm eder.
Resimde sirasi ile sabit ve ayarli bir direncin devre çizimlerinde kullanilan sekli görülmektedir.

Saglamlik Kontrolü :
Eger bir direncin saglamliginda süphe ediyorsaniz veya üzerindeki degeri okuyamiyorsaniz bu direnci ohm metrenin uygun konumunda uçlarin yönü farketmeksizin baglarsaniz ölçü aleti direncin degerini size gösterecektir. Direnç degeri küçüldükçe ohm metrede de düsük konum kullanilmalidir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://frisby.benimforum.org
 
direnc ve lcumleri *
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Webmasterlık ve pc bilgileri :: Bilgisayar :: Donanım Genel-
Buraya geçin: